www.rkcmalmo.se

Romska Kulturcentret i Malmö

Sidebar
Menu
UTSTÄLLNINGAR

Romska Kulturcentret i Malmös fasta utställning finner du i verksamhetslokalerna på Ystadsvägen 46.
Dock arrangerar Romska Kulturcentret i Malmö mobila utställningar i hela Sverige. Utställningarna varierar och har olika teman. En av kulturcentrets större utställningen är vandringsutställningen Romernas Nordiska Kulturhistoria som genomförs under 2012 – 2014 i samverkan med Romska Ungdomsförbundet. Utställningen är en del av Romska Kulturcentret i Malmös samt Romska Ungdomsförbundets synliggörande av det romska kulturåret 2012 samt romernas 500 – åriga vistelse i Sverige. Syftet är att ge allmänheten möjlighet att träda in i romernas värld och öka kunskapen till romsk kultur, historia och nutid. Utställningen består av olika delar, bl.a. en autentisk romsk trävagn från 1950 – talet som romer levt och rest med fram till 1982 i stora delar av Europa. Besökarna till utställningen får även möjlighet att ta del av en bild och textutställning, de yngre besökarna ges möjlighet att delta i en kulturverkstad där de bl.a. får prova på romska kläder, arbeta med ett romskt hantverk, lära sig romani chib mm. En helt ny utställning som visar romska ungdomar är en av årets nyheter i utställningspaketet. Utställningen genomförs i hela Sverige i samverkan med lokala romska föreningar för att berika och förstärka den romska utvecklingen.

Besök utställningens officiella hemsida för mer info www.romernashistoria.se Du kan se utställningen turnéplan för 2014 genom att gå in på Kalendarium. Utställningen upprepar romernas historia genom att enbart tillåta korta utställningsperioder på max två veckor, det var den tid som lagen tillät romerna stanna kvar på samma plats fram till 1959. Utställningen är ett samarbete mellan Romska Kulturcentret i Malmö och Romska Ungdomsförbundet och finansieras av Arvsfonden.

rkc_rgb_200pxArvsfonden RS_rgbRufs_logo_180pxVagnen_1200

Skärmavbild 2012-07-02 kl. 22.18.36

Artikel från Nerikes Allehanda:
http://na.se/nyheter/nora/1.1715616-romer-visar-sin-historia

Romska Kulturcentret i Malmö erbjuder skolor och andra intresserade mobila utställningar om romernas historia och kultur. Skolor och andra intresserade kan enkelt boka en mobil utställning med tillhörande föreläsning. Med mobil utställning kan kulturcentret presentera sin verksamhet för intresserade som inte har möjlighet att besöka kulturcentret.


Menu