Det var vanligt att romerna belånade värdeföremål på våren, tjänade ihop pengar under sommaren, och löste sina lån på hösten. De här guldarmbanden kom främst att användas som pantföremål när familjen som ägde dem behövde köpa det nödvändigaste. Armbanden var tunga och svårburna då dekorationerna på dem skar in i kvinnans handleder. Men vid bröllop och andra festligheter plockades de fram. Armbanden är identiska och mycket rikt dekorerade. De är från 1910-talet och formgivna antingen av en svärfar för en svärdotter, eller av en man till sin hustru. De är helt unika i design och utformning och så gjorde man för att inte bli kopierad. De romska familjerna ville ha sina egna speciella smycken. Varje ny ägare till ett smycke – oftast nästa generation – lade också gärna till något nytt. Detaljen med stenarna som sitter på varje sida om den mittersta blomman i guld har troligen kommit dit senare.
Inte som andra banker När Pantbanken 1866 öppnade sina lokaler i Stockholm var det utvandringstid i Sverige. Mellan 1846 och 1930 emigrerade 1,3 miljoner svenskar till Amerika, alltså 25 procent av Sveriges dåvarande befolkning. Människor sålde och pantsatte allt de hade för att skapa sig ett nytt liv på andra sidan Atlanten.
Under samma period som svenskarna emigrerade kom en liten grupp romer till Sverige, främst via Ryssland. Pantbanken var den enda bank som accepterade romer som kunder och ett långtgående samarbete mellan dem började att byggas upp. Pantbankens devis är att de värderar föremålet, inte människan. Romerna behandlades som trovärdiga kunder och Pantbanken blev deras bank. Det var där man sålde eller pantsatte sitt guld och silver när kontanter behövdes för mat, kläder eller kanske en ny häst. På en del romska föremål syns skador. De har sannolikt hamnat där vid hastiga uppbrott – när polisen kanske rensat ett läger och föremålen slängts ner i en säck, som sedan hivats upp på en vagn, för att man snabbt skulle komma iväg. Men här fungerade Pantbanken också som en säker förvaringsplats så att romerna slapp att ta med sina mest värdefulla ägodelar på resorna.
Lyssna på Romani Chib. De olika dialekterna Khelderash, Arli och Lovari